Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Oude berichten

Burgerveen klein dorp, veel ambitie

Bericht overgenomen van https://haarlemmermeergemeente.nl/nieuws/burgerveen-klein-dorp-veel-ambitie


In een warm dorpshuis Marijke met uitzicht op het boerenlandschap bij de Leimuiderdijk deelde wethouder John Nederstigt het stempel participatieproof uit aan een groep Burgerveners. Zij waren naar het dorpshuis gekomen voor ‘Duurzaam Burgerveen’, waarmee het dorp op een duurzame manier in haar eigen energie wil gaan voorzien.

Met maar ongeveer 300 inwoners is Burgerveen een dorp van klein formaat, maar met een grote ambitie, namelijk die van energieneutraal dorp. Onder begeleiding van Enginn (kickstarter voor duurzame initiatieven) zijn er werkgroepen gevormd voor gezamenlijke inkoopacties voor een energieneutraal huis, Burgerveense stroom en luchtkwaliteit. De werkgroepen worden begeleid door inwoners die zich vrijwillig hebben opgegeven.

Werkgroep energieneutraal burgerveen

Duurzaam Burgerveen werd met een bezoek van wethouder John Nederstigt participatieproof verklaard. Foto: Jur Engelchor

Genoeg redenen voor een participatieproofverklaring. Regelmatig zet het college van burgemeester en wethouders inwoners, clubs en organisaties die zich actief hebben ingezet om hun omgeving te verbeteren in het zonnetje door ze participatieproof te verklaren. Zij zijn een inspiratie voor anderen omdat ze meedenken, meepraten en meebeslissen.

Grote betrokkenheid

John Nederstigt verraste de aanwezigen met de participatieproofverklaring:

“Dit keer ga ik het niet hebben over hoe belangrijk duurzaamheid is, maar ben ik hier om u te bedanken voor uw inzet. Het is bijzonder dat een dorp van dit formaat zich op zo’n manier organiseert in het kader van de energietransitie. U bent regelmatig een positief onderwerp van gesprek op het raadhuis.”

Remi Blokker is van de werkgroep Burgerveense stroom en reageerde op de toelichting van de wethouder:

“Voor het formaat van het dorp is er een stevig draagvlak. Ik ben al vanaf het begin van de actie betrokken. Het is fijn dat de gemeente dit soort initiatieven blijft faciliteren met kennis en kunde, zoals de inzet van Enginn. Burgerveen is een ambitieus dorp, zo hebben we met twee initiatieven meegedaan aan het Groenste Idee van Haarlemmermeer. Zelf zet ik me naast de werkgroep in voor de aanschaf van elektrische deelauto’s voor het dorp.”

Zonnepanelenactie

Na een zonnige groepsfoto ging de bewonersavond door op het onderwerp van de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Door met meerdere huishoudens in te kopen kan er flink geld worden bespaard in de aanschaf ervan. André Lanser had wel een heel succesvol ervaringsverhaal. Na een half jaar zonnepanelen op zijn dak, had hij meer dan 1000 euro van de leverancier teruggekregen. Een heel mooi resultaat, wat gezien de zonnige weersvoorspellingen alleen maar succesvoller kan worden.

Voor meer informatie over de zonnepanelenactie en over de werkgroepen Duurzaam Burgerveen kunt u mailen met Marieke den Nijs (marieke@enginn.nl).

image_pdf