Dorpspleiners: Jan-Marein Oelderik

In de rubriek DORPSPLEINERS laat Geertje Bos bezoekers van de website nader kennismaken met inwoners van Burgerveen, markante persoonlijkheden, maar ook gewone mensen met bijzondere bezigheden of zomaar iemand met een mooi levensverhaal.


Aflevering 2. Jan-Marein Oelderik

Met muziek mensen verbinden.

In 2013 vestigt Jan-Marein Oelderik (1960, Amstelveen) zich samen met levenspartner Mathilde van Dorp in Burgerveen. In een vrijstaand huis aan de Leimuiderdijk, met flink wat ruimte achter de woning, maar vooral aantrekkelijk door het uitzicht over de plassen. “We wonen er dus nog niet zo lang, maar van begin af aan voelen we ons hier thuis. De saamhorigheid van de dorpelingen, samen dingen doen, iets willen betekenen voor elkaar.” Jan-Marein is fulltime muzikant. Hij maakt muziek vanuit zijn hart. Wil ook met muziek mensen verbinden. Dat gebeurt bijvoorbeeld met het concept, Burger Fame, een plaatselijk evenement waarbij bewoners worden uitgenodigd zich muzikaal te manifesteren.
Oelderiks naam is onlosmakelijk verbonden met de band Sounds Perfect, waarvan hij de muzikale leiding heeft. Hij zingt, bespeelt diverse instrumenten, piano, gitaar, synthesizer, accordeon en mondharmonica en treedt op als DJ. Hij levert voorts als pianist een bijdrage aan de gospelband van de pionierende PKN kerkgemeente Crosspoint in de Vennepse wijk Getsewoud. “Het gaat daarbij om de begeleiding van kerkdiensten in de gymzaal van de Breedenborghschool. Doorgaans met zo’n 150 á 200 bezoekers, met name gezinnen uit Getsewoud en omgeving. Daar haal ik de inspiratie uit, om artiest te zijn.”

Jan-Marein in zijn woonkamer. Ruimte genoeg voor de muziekinstrumenten.

Lange weg

Hij kan sinds zo’n tien jaar van de muziek bestaan, maar daaraan gaat een lange weg vooraf. Onze zegsman, welbespraakt en openhartig, bewandelt een levenspad met vele kronkelingen. En dat begint al in zijn jeugd. Jan-Marein is de enige zoon in het gezin met nog vier zussen. Vader werkt bij de Shell, op de afdeling Research en dat brengt menige verhuizing teweeg. Om te beginnen voor hem, van Amstelveen naar Amerika. De middelbare school volgt hij in Engeland, het atheneum maakt hij af in Nederland, in Zeist.
Daar woont hij in een internaat, de school bevindt zich elders. Jan-Marein leert in die schoolperiode, ‘meer mijn studententijd’, Mathilde van Dorp kennen. Zij krijgen een relatie.

Aanvankelijk heeft hij het idee fysiotherapeut te worden, maar dat plan strandt, hij verhuist naar Amsterdam en gaat werken in de hotelwereld. Zijn eerste baan is in het Amstelhotel. Hij begint er als assistent halportier, later wordt hij ‘bagagist’. In het Victoriahotel kan hij vervolgens aan de slag als receptiemedewerker, daarna komt hij bij de afdeling Food & Beverage Control. Mathilde volgt in Amsterdam de opleiding verloskundige. Het beroep oefent zij nog steeds uit.

Muziek maken

Na in totaal zes jaar hotelwerk wordt een reclamebureau in Amsterdam zijn werkgever, parttime. Inmiddels is hij dan al actief met muziek maken. “Ik ben op dat gebied autodidact, kan geen noot lezen. Wel ben ik bekend met akkoordenschema’s. Bij mijn ouders thuis stond een orgeltje waarop ik heerlijk kon pielen. Op het internaat hadden we een vleugel en die mocht ik gebruiken als ik wilde. En zo ben ik dus begonnen.”
Met schoolvriend Henkjan Smits (later bekend geworden, onder meer als jurylid van Idols en de X-Factor) begint hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw de band No Holding Back, waarmee ze door het land toeren. Als de barpianist in het hotel opstapt, krijgt Oelderik de gelegenheid diens plaats in te nemen. Er ontstaat een duo met collega receptiemedewerker Jan Haver: Just Us. “Een goede zanger en samen zorgden we met mooie ballads voor passende achtergrondmuziek.” Na verloop van tijd voegt zich saxofonist Steven Coljé zich bij het stel en aldus ontstaat een trio. Aanvankelijk is Mathilde ook betrokken bij de activiteiten. Zij is wel eens de BOB en bestuurt dan de oude VW bus met de bandleden van No Holding Back. Aan hun relatie komt in 1985 een eind.

Gezin

Jan-Marein gaat door met muziek maken, leert zangeres Christa Dijkstra kennen en vormt samen met haar en Coljé het trio Chrissy Dee. Jan Haver is dan al afgehaakt. De muzikale samenwerking van pianist en zangeres mondt uit in een huwelijk. Ze krijgen drie zonen, Daniël (1992), Noah (1993) en Tobias (1996). In deze periode komt de muziek op een lager pitje te staan. Het gezin gaat voor, er moet dagelijks brood op de plank. Als Jan-Marein een vaste baan krijgt als marktmanager van de Beverwijkse Bazaar, verhuist het gezin naar Velserbroek. Hij maakt de topperiode mee van de ‘zwarte markt’. Na zes jaar verwisselt hij van werk en kiest hij voor T-Mobile in Den Haag. Als gevolg daarvan wordt de Nieuw-Vennepse wijk Getsewoud zijn volgende woonplaats. Het huis daar wordt verkocht als Christa en hij van elkaar scheiden en zij zich met de zonen elders vestigt. “Daarna heb ik vijf jaar lang gebivakkeerd in een antikraak pand aan de Gelevinkstraat in Nieuw-Vennep. Niet echt de leukste periode in mijn leven.” Lichtpuntje is, dat hij weer contact krijgt met zijn eerste liefde, Mathilde. Zij is intussen ook gescheiden, moeder van vier kinderen, drie zonen en een dochter, met een verloskundepraktijk in Voorschoten.

Optredens

In de ruime woonkamer tref je diverse instrumenten aan, piano, slaggitaar, ukelele, plus opname apparatuur. “Hier oefenen we ook met de band”, vertelt Jan-Marein. Sounds Perfect wordt gevormd door hemzelf, Steven Coljé, Jeroen Woelders en Renske van Wezel. Achter het huis staat het busje waarmee door het land wordt getoerd. “Met elkaar onderweg naar een optreden is al geweldig leuk. Verder wel een complete onderneming hoor. Na de reis ben je druk met het opbouwen op locatie, muziek maken met elkaar en ten slotte afbouwen en in het busje terug naar huis.”

Oelderik bij het busje waarmee de muzikanten door het land toeren.

Het zijn optredens in den lande op feesten en partijen. Maandelijks verzorgen zij voorts de muziek bij diverse vestigingen van Holland Casino. Wat kan het publiek van hen verwachten? Oelderik lacht: “We stellen ons bescheiden op, totdat het dak eraf gaat.” Het repertoire varieert van ‘zwoele jazzy ballads, tot en met dampende rock, soul, disco en dance.’ Hij belooft ‘muzikale glans op uw feest’. En ‘de oplossing voor evenementen met een klein budget.’ Maar een grote feesttent gaan ze ook niet uit de weg, met de garantie dat men helemaal losgaat. Meer informatie www.soundsperfect.nl

Mathilde en Jan-Marein op de Leimuiderdijk, met uitzicht op hun geliefde Burgerveen.

Auteur: Geertje Bos.
Foto’s: Geertje Bos.
April 2018.

Deze rubriek is een initiatief van de dorpsraad, de stichting Dorpsbelangen Burgerveen. 

image_pdf