In de rubriek DORPSPLEINERS laat Geertje Bos bezoekers van de website nader kennismaken met inwoners van Burgerveen, markante persoonlijkheden, maar ook gewone mensen met bijzondere bezigheden of zomaar iemand met een mooi levensverhaal.
Aflevering 1. Nettie Spijker-Vergunst
Niemand hoeft hier eenzaam te zijn
Een paar tantes noemen haar bij de naam die haar ouders bedachten, Jeannette, maar iedereen kent haar als Nettie. Nettie Spijker, geboren Vergunst, 1954, Weteringbrug. Al meer dan veertig jaar inwoner van Burgerveen. “Ach, ik luister eigenlijk overal naar.” Ze haalt haar schouders op. Zo simpel is het. Net zo eenvoudig als klaar staan voor een ander. Een steentje bijdragen aan de samenleving. “Ik ben iemand van het doegebeuren”, verklaart ze. Omgaan met mensen vindt ze leuk, dingen regelen ook. “Dat georganiseer heb ik van mijn vader. Die werkte als chauffeur bij een graanbedrijf, maar was daarnaast altijd druk met vrijwilligerswerk.”
Nettie is de tweede boreling in het gezin met zes kinderen, twee jongens en vier meisjes. Als de woning in Weteringbrug moet worden verbouwd, verkast het gezin tijdelijk naar een onderkomen in Burgerveen. Hier leert zij Piet Spijker kennen. “Piet is geboren en getogen in Burgerveen. De oudste van het gezin, hij heeft twee zusjes. Hoe dat tussen ons is gegaan? Nou, Piet liep hier en ik liep daar en zo is het gekomen. We kennen elkaar dus van de straat.”
Ze vertelt het met een vette glimlach. “Ik was 15, Piet een jaar ouder. We zaten allebei nog op school.” De verkering blijft aan, ook al verhuist Nettie na zo’n anderhalf jaar met haar ouders terug naar haar geboortedorp.
Bouwkeet
Piet wordt automonteur en heeft een baan in het garagebedrijf en Nettie werkt in de gezinsverzorging, als ze in december 1977 trouwen. “We zijn samen begonnen in een bouwkeet, van een BP benzinestation in de buurt. Op de plaats van de voormalige moestuin van Piets oma, aan de Ruigenhoek.”
Het jonge stel schaft vervolgens een casco aan, waarvan met elkaar een huis volgens eigen wensen wordt ingericht. Na vijf jaar bouwkeet kunnen ze de nieuwe woning betrekken. Met elkaar, betekent onder meer samen met Nettie’s broer Cok. Beiden werkzaam in hetzelfde vakgebied, klikt het van meet af aan tussen de twee zwagers. Ze worden vrienden en zijn het nog steeds. De mannen starten in 1992 samen een bedrijf in de Kerkstraat, Nieuw-Vennep, waar vorig jaar het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Coks vrouw Wilma verzorgt er de administratie. “En ik doe alleen af en toe een klusje,” vertelt Nettie, sinds 1998 parttime werkzaam bij ELHA Cosmetics in Burgerveen. Eerder is zij in dienst bij een slagerij in Oudewetering en daarna bij kantverwerkingsbedrijf Dentex in Nieuw-Vennep. Ze stopt daar als zoon Dennis wordt geboren, in 1986. Twee jaar later is er gezinsuitbreiding met zoon Roy.
Inmiddels is op deze plek aan de Ruigenhoek is in de loop van de jaren een soort Spijkerkwartier ontstaan, niet te verwarren met de beruchte gelijknamige Arnhemse wijk. De straatnaam herinnert overigens wel aan een ‘ruige’ periode uit het verleden, als ‘Burggravenveen’ een onherbergzaam oord is, met hier en daar een huisje, voor rondtrekkende landarbeiders. In de huidige Burgerveense cluster is echter gezelligheid troef. Er wonen vier gezinnen, elk in een eigen onderkomen. Naast Nettie en Piet, vind je er hun zonen, Dennis met vriendin Suzanne en Roy met zijn vrouw Jeanne en de in december vorig jaar geboren tweeling, de zoontjes Owen en Aiden. Ook Piets zus Lenie en haar man Rob Vreeburg hebben er hun woning. De adressen gaan van 22 tot en met 26. Bij de Spijkers is altijd het zoete inval.
Koninklijk lintje
Zo’n tien jaar terug krijgt Nettie Spijker een koninklijk lintje, plus oorkonde. Ze wordt benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Het duurt even, voordat ze het document (ergens ver opgeborgen) kan laten zien. Ze loopt er niet mee te koop. “Van het een komt het ander”, zegt ze eenvoudig over het vele vrijwilligerswerk waarvoor via de onderscheiding publiekelijk waardering wordt getoond. En nee zeggen is niet haar sterkste punt, begrijpen we inmiddels. Bovendien zit haar hoofd vol creatieve ideeën, plannetjes die erom vragen uitgewerkt te worden.
Haar eerste activiteiten hebben betrekking op de kleuter- en lagere school van de zonen, in Rijsenhout. Nettie is er overblijfmoeder, functioneert als ‘luizenmoeder’, helpt in de bibliotheek met alles wat voor handen komt en maakt deel uit van de activiteitenraad.
Samen met schoonzus Lenie, moeder van drie dochters, begint ze een knutselclub voor kinderen, op de woensdagmiddag, in dorpshuis Marijke. “Wat we maar bedenken konden, deden we. Knippen en plakken, lampions maken, figuurzagen. Maar op gegeven moment was het over. De kinderen werden ouder. De animo liep terug, zaten we op ’t laatst alleen met onze eigen kinderen aan tafel. Dat konden we net zo goed thuis doen. Dus zijn we toen gestopt.”
Denk niet dat er verder niets meer te doen is voor de bedrijvige Burgerveense. Want er bevindt zich in deze straat ook nog een speeltuin. En daar moeten toch ook dingen voor georganiseerd worden. Samen met drie even enthousiaste dorpelingen vormt zij het bestuur van de speeltuinvereniging (die niet officieel een vereniging is, maar voor het gemak zo wordt genoemd). De gemeente zorgt voor het onderhoud. Reilen en zeilen worden bekostigd uit de opbrengst van papierinzameling. Elke zaterdag staat er een container in het dorp voor oud-papier. Piet Spijker zorgt voor de zakelijke afhandeling. En als de bomen hun blaadjes laten vallen, staat hij ’s morgens vroeg al de straat te vegen. Het verzamelde afval komt terecht op een composthoop.
Dorpshuis Marijke
Bij de toegang van het dorp vind je sinds 1963, aan de rechterkant van de Oude Venneperweg dorpshuis Marijke. In een ver verleden onder meer badhuis, consultatiebureau van de kruisverenigingen en praktijkruimte voor de huisarts. In de loop van de jaren uitgegroeid tot de ‘huiskamer van Burgerveen’, centrum van een intensief verenigingsleven. Jarenlang is beheerder Ria van de Berg hier een vertrouwde verschijning. Met ingang van januari 2015 berust de exploitatie bij de stichting Maatvast en is het beheer in handen van Tineke Musterman.
Nettie Spijker maakt zich waar nodig verdienstelijk. Het komt er op neer, dat zij betrokken is bij tal van activiteiten en evenementen in en rond het dorpshuis. De agenda voor dit jaar staat er bol van. Een greep hieruit: om te beginnen, in februari een muziekmiddag, in maart bingo, NL Doet, Burgerveen schoon en Zondagmiddagpodium. In april paasontbijt. Dodenherdenking op 4 mei. Als afsluiting van het zomerreces in augustus kindervakantiedagen en de traditionele zeepkistenrace. Het seizoen begint weer met de burendag in september, gevolgd door de jaarlijkse boekenmarkt in oktober en nieuw in het programma de pubkwis, bedoeld voor jongeren. In november is het sinterklaasfeest vaste prik, terwijl er ook nog verkiezingen zijn. Voor het eerst wordt in 2017 het zogeheten ‘Open Dorpsplein’ gehouden, een gezellig samenzijn met optredens van dorpsgenoten, afgerond met een hutspotmaaltijd. Gezien de enthousiaste reacties, zeker het herhalen waard, meent onze zegsvrouw. December ten slotte staat in het teken van Kerstmis, met het maken van kerststukjes, een kerstmarkt en een heus kerstdiner. “Hebben we vorig jaar ook voor het eerst gedaan, zaten we met veertig man heerlijk te eten.” Tot zover de voorlopige agenda. Wacht even, bijna vergeten. 14 februari Valentijnsdag. “We hebben voor een keer een bus gehuurd, in Roelofarendsveen, vol met hartjes geplakt. Het koor Effe Anders zong toepasselijke liedjes, hartstikke leuk, bommetje vol in het dorpshuis.”
De eerlijkheid gebiedt te melden, dat er soms ook activiteiten verdwijnen, zoals de traditionele rommelmarkt in april. “Vorig jaar is de laatste gehouden, na veertig jaar zijn we gestopt. Er zijn geen vrijwilligers meer voor te vinden.”
Dorpsraad
En dan maakt Nettie Spijker ook nog deel uit van de dorpsraad, als algemeen bestuurslid, met de portefeuille sociale zaken en evenementen. “Ach, ik was zo vaak in het dorpshuis bezig, dat ik dacht een paar vergaderingen kunnen er ook nog wel bij.”
De burgerij wordt op de hoogte gehouden van het dorpsgebeuren middels ’t Burgerveentje. Het zal niemand verbazen dat Nettie daar eveneens bij betrokken is. Voorts treedt zij op als gastvrouw van het dorp door nieuwkomers persoonlijk te verwelkomen met een hartelijk woord en een boeketje bloemen.
Haar motto: “In ons dorp hoeft niemand eenzaam te zijn.”
Auteur: Geertje Bos.
Foto’s: Geertje Bos.
Februari 2018.
Deze rubriek is een initiatief van de dorpsraad, de stichting Dorpsbelangen Burgerveen.