Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Oude berichten

Marijke in de steigers

De eerste steen

Na 60 jaar trouwe dienst toe aan flinke opknapbeurt.

Dorpshuis Marijke in de steigers van aug t/m nov ‘22

In 1962 werd Dorpshuis Marijke op initiatief en met hulp van dorpsbewoners gebouwd.  Dankzij het doortastend enthousiasme van Burgervener Dirk van der Blom ontstond zo het eerste dorpshuis van de Haarlemmermeer. Marijke was lange tijd eigendom van de Dorpsraad. De gemeente Haarlemmermeer nam het pand enkele jaren geleden over en Stichting Maatvast is sindsdien de beheerder. Het pand kent vele toepassingen en dito gebruikers. Na 60 jaar voldoet het niet meer aan  veiligheidsnormen en eisen van deze tijd.

Lange aanloop. Marijke in de steigers te krijgen is een lang traject geworden. Plannen voor een nieuw pand met ook woningen erbij sneuvelden. De pandemie zorgde voor uitstel. Bouwbedrijven kwamen met offertes. Ondertussen liepen de prijzen van bouwmaterialen steeds verder op en moest er geschrapt worden in de definitieve opdracht. Namens de gemeente Haarlemmermeer heeft Matthias Vellekoop er alsnog een klap op kunnen geven. De Fa Badhoeve Bouw is gekozen als uitvoerder. Begin augustus zal er asbest verwijderd worden en eind augustus start de verbouwing.

Wat gaan we zien? De grootste verandering komt aan de tuinkant van Marijke, daar wordt de gevel vernieuwd en komen nieuwe kozijnen en openslaande deuren. Er zit heel veel enkelvoudig glas dat in de zomer zorgt voor hitte en in de winter voor kou. Dit wordt vervangen door isolerend glas. Aan de voorzijde krijgt het rechterdeel van Marijke (nu bibliotheek/vergaderruimte) extra kozijnen. Het dak wordt vernieuwd en er wordt een nieuw ventilatiesysteem aangelegd. De toiletgroep wordt vernieuwd, evenals de keuken. Het toneel verdwijnt en de bar wordt verplaatst.

Spannend! De budgettering is nog niet 100% rond. De gemeente Haarlemmermeer heeft een vaststaand budget gereserveerd voor de verbouwing. Stichting Leefomgeving Schiphol draagt een aanzienlijk deel bij. Stichting Maatvast neemt de kosten voor de toiletgroep en nieuw meubilair voor haar rekening. De Dorpsraad heeft meerdere fondsen aangeschreven, we zijn nog in afwachting daarvan.

image_pdf